Hajózás az egykori Ada Kaleh sziget felett Temesvár – Herkulesfürdő – Vaskapu – Néra völgy

Hajózás az egykori Ada Kaleh sziget felett, ahol Jókai mór : Aranyember c. műve játszódott

Temesvár – Herkulesfürdő – Vaskapu – Néra völgy

Időpontok

2018-04-20 - 2018-04-22
2018-09-21 - 2018-09-23

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Félpanzió

Szállás

2 - 3 ágyas zuhanyzós szobákban

Program

1. nap Elutazás reggel 6,00 órakor Szegedről Temesvárra, a Bánság közigazgatási és gazdasági központjába. Károly Róbert uralkodása idején királyi székhely volt. Séta a belvárosban: Hunyadi vár, Ortodox katedrális, Római Katolikus Székesegyház, Csíky Gergely Állami Magyar Színház, Román Opera és Nemzeti Színház. Továbbutazás Rékás – Lugoj – Caras Severin útvonalon Herkulesfürdőre . Vacsora, szállás.

 

2. nap Reggeli után elutazás a 13. században létesített egykori Szörényi Bánság székhelyére Turnu Severinbe. Szörényvár a Kárpátokon át a síkságra érkező Duna partján fontos átkelőhely volt már a római időkben is. 102-ben Traianus hidat építtetett itt a Dunán, amely 20 kőpillérre támaszkodott. Szörényvár az első kőből épült város volt, védőfalainak romjai ma is látszanak amely 2 hektár területet borit. A környék egyik kiemelkedő látnivalója a Duna, melynek szélessége az Ómoldva és Szörényvár (Turnu Severin) közötti 120 kilométeres szakaszon igen változatos. A Grebeni-hegylábnál 2000 méterre szélesedik ki, míg a Kazán-szoros függőleges sziklafalai 170 méter szélességűre préselik össze a folyót.

Vaskapu-szoros Európa legnagyobb szorosa a Dunán, Szerbia és Románia határán. Ezen a szoroson épült két vízi erőmű is, a Derdap I (épült 1964-72) és a Derdap II (1977-84).
Északról a déli Kárpátok, délről a Balkán-hegység határolja. A Vaskapu valójában nem egy szoros, hanem négy szoros folytatólagos rendszere.

Fakultatív sétahajózás ( kb. 6.500 Ft ) a Kazán szorosban. Útközben láthatjuk a Traianus emléktáblát, Decebal napjainkban is készülő monumentális szobrát, az egykori zuhatagi hajózást irányító jelzőállomásokat.

Vacsora, szállás Herkulesfürdőn

 

3. nap Reggeli után kirándulás a Néra patak völgyében a Bigéri vízeséshez.

A Krassó-Szörény megyében, a Bigéri Természetvédelmi Területen található vízesést egy patak táplálja, és a víz egy közel 8 méter magas, harang alakú mészkőtufán folyik le. A Bigar vízesés attól különleges, hogy nem egyetlen széles sugárban ömlik le a víz, hanem 45 apró párhuzamos szálra bomlik a vízfüggöny. A vízesés másik gyönyörű jellegzetessége a sziklán vastagon álló moharéteg, ami lágy, zöldes csillogást kölcsönöz az egyedülálló természeti látványosságnak.

Resica, Krassó-Szörény megye székhelye, Románia dél-nyugati részén, a mai Románia legrégebbi vaskohászati központja, egyike Dél-Kelet Európa legrégebbi ipari fellegvárainak. A XIX. század végén a Resicai Gépgyártó Üzem szolgáltatta az Osztrák-Magyar Monarchia számára a vasutak és hidak építéséhez szükséges anyagok nagy részét. A resicabányai szabadtéri múzeumban tizenhat Resicán gyártott, ma is működőképes gőzmozdony található.  Haza utazás Szegedre. Érkezés az esti órákban.

 

Részvételi díj 42.900 Ft / fő

1 ágyas felár 13.800 Ft

 

A részvételi díj tartalmazza a 2 éjszakai szállást félpanziós ellátással, az autóbusz költséget és az idegenvezetést. Külön fizetendő a BBP biztosítás: 450 Ft/fő/nap

A belépőjegyek ára: kb 4.000 Ft-nak megfelelő lei. Sétahajó : kb. 6.500 Ft/fő

Csatlakozási lehetőség: Soltvadkert - Kecskemét – Kiskunfélegyháza - Kiskunhalas

Foglalás