Hajózás az egykori Ada Kaleh sziget felett: Temesvár – Herkulesfürdő – Vaskapu – Néra völgy

Időpontok

2019-06-14 - 2019-06-16
2019-08-30 - 2019-09-01

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Félpanzió

Szállás

2 - 3 ágyas zuhanyzós szobákban

Program

1. nap    Elutazás reggel 6.00 órakor Szegedről  Temesvárra, a Bánság közigazgatási és gazdasági központjába. Károly Róbert uralkodása idején királyi székhely volt. Séta a belvárosban:  Hunyadi vár,  Ortodox katedrális, Római Katolikus Székesegyház,  Csíky Gergely  Állami Magyar Színház, Román Opera és Nemzeti Színház. Továbbutazás  Rékás – Lugoj – Caras Severin útvonalon Herkulesfürdőre . Vacsora, szállás.

2. nap    Reggeli után elutazás a 13. században létesített egykori Szörényi Bánság székhelyére  Turnu Severinbe.  Szörényvár a Kárpátokon át a síkságra érkező Duna partján fontos átkelőhely volt már a római időkben is. 102-ben Traianus hidat építtetett itt a Dunán, amely 20 kőpillérre támaszkodott. Szörényvár az első kőből épült város volt, védőfalainak romjai ma is látszanak amely 2 hektár területet borit. A környék egyik kiemelkedő látnivalója a Duna, melynek szélessége az Ómoldva és Szörényvár (Turnu Severin) közötti 120 kilométeres szakaszon igen változatos. A Grebeni-hegylábnál 2000 méterre szélesedik ki, míg a Kazán-szoros függőleges sziklafalai 170 méter szélességűre préselik össze a folyót. A Vaskapu-szoros Európa legnagyobb szorosa a Dunán, Szerbia és Románia határán. Ezen a szoroson épült két vízi erőmű is, a Derdap I (épült 1964-72) és a Derdap II (1977-84).
Északról a déli Kárpátok, délről a Balkán-hegység határolja. A Vaskapu valójában nem egy szoros, hanem négy szoros folytatólagos rendszere.

Fakultatív sétahajózás ( kb. 7.500 Ft ) a Kazán szorosban. Útközben láthatjuk a Traianus emléktáblát, Decebal napjainkban is készülő monumentális szobrát, az egykori zuhatagi hajózást irányító jelzőállomásokat. Vacsora, szállás

3. nap  Reggeli után kirándulás a Néra patak völgyében a  Bigéri vízeséshezA Krassó-Szörény megyében, a Bigéri Természetvédelmi Területen  található vízesést egy patak táplálja, és a víz egy közel 8 méter magas, harang alakú mészkőtufán folyik le. A Bigar vízesés attól különleges, hogy nem egyetlen széles sugárban ömlik le a víz, hanem 45 apró párhuzamos szálra bomlik a vízfüggöny. A vízesés másik gyönyörű jellegzetessége a sziklán vastagon álló moharéteg, ami lágy, zöldes csillogást kölcsönöz az egyedülálló természeti látványosságnak. Resica, Krassó-Szörény megye székhelye, Románia dél-nyugati részén, a mai Románia legrégebbi vaskohászati központja, egyike Dél-Kelet Európa legrégebbi ipari fellegvárainak. A XIX. század végén a Resicai Gépgyártó Üzem szolgáltatta az Osztrák-Magyar Monarchia számára a vasutak és hidak építéséhez szükséges anyagok nagy részét. A resicabányai szabadtéri múzeumban tizenhat Resicán gyártott, ma is működőképes  gőzmozdony található.  Haza utazás Szegedre. Érkezés az esti órákban.

Részvételi díj       45.500 Ft / fő

1 ágyas felár        13.800 Ft

A részvételi díj tartalmazza a 2 éjszakai szállást félpanziós ellátással, az autóbusz költséget és az idegenvezetést. Külön fizetendő a  BBP biztosítás: 450 Ft/fő/nap

A belépőjegyek ára:  kb 5.000 Ft-nak megfelelő lei.  Sétahajó :  kb. 7.500 Ft/fő

Csatlakozási lehetőség: Soltvadkert - Kiskunhalas - Kiskunfélegyháza - Kecskemét

Foglalás