Felhők felett: Kirándulás Európa legszebb tájain Transzalpina -Transzfogaras

Csodálatos panoráma, szikrázóan tiszta tavak, hegyi legelők és váratlanul a hegyre ereszkedő esőfelhők látványa tárul elénk

Időpontok

2020-07-17 - 2020-07-19

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Félpanzió

Szállás

2-3 ágyas zuhanyzós szobákban

Program

1. nap Elutazás Szegedről reggel 4,00 órakor.

A Transzalpina Európa egyik leglátványosabb útja, az ország legmagasabban fekvő aszfaltozott útja. 103 méterrel előzi meg az addig vezető Transzfogarasi utat.  A Páring-hegységben, a Déli-Kárpátok második legmagasabb hegységében halad és van olyan pontja, ahol 2145 méteres magasságban találjuk magunkat. Ez valamikor egy hegyi gyalogosút volt, amelyet a Nagyszeben környéki pásztorok használtak akkor, amikor a Havasalföld területére keltek át a hegyeken a nyájaikkal.  Ők ezt az Ördög Sétányának nevezték. Egy történész arról is írt, hogy  az osztrák hatóságok már 1731-ben javasolták itt egy, a Kárpátokon átszelő út építését azon a régi útvonalon, amelyen a pásztorok közlekedtek a nyájaikkal Erdély és Olténia között.  Jó néhány évtizeddel ezelőtt, 1934 és 1939 között II. Károly romániai király  rendelte el az út felújítását, mivel stratégiai szerepe volt a hegyi tüzérségek szempontjából. Az utat később a második világháború alatt ismét rendbe szedték. Aztán senki sem törődött már vele, főleg az 1989-es forradalom után. 2009-ig ezen az úton nem volt aszfalt, bár mindig is országút volt hivatalosan. Az Erdélyt és Olténiát összekötő Transzalpina 148 km hosszú, a Fehér megyei Szászsebesnél kezdődik és a Gorj megyei Bengeştinél végződik.  Szállás, vacsora  Horezu környékén.

2. nap  Reggeli után  megtekintjük Horezu-kolostort, melyet  Constantin Brâncoveanu havas- alföldi fejedelem alapított 1690-ben. Ez az  építmény kiemelkedő példája a Brâncoveanu-stílusnak. A kolostort az UNESCO 1993-ban a világörökség részévé nyilvánította. A Horezu-kolostor egy színes tollú éjszakai madárfajról kapta a nevét, méghozzá a macskabagolyról. Továbbutazunk Argyasudvarhelyre.  Ortodox templomát és kolostorát Havasalföld fejedelme építette a XVI. század elején. A kolostorban találhatók a román királyok, királynék sírjai. Majd továbbutazunk az ország második legmagasabban fekvő aszfaltozott útján a Transzfogarasi úton.   Ez az út a Fogarasi-havasok központi részén, a Bâlea-tó és Vidraru-tó mellett halad át  és köti össze a Szeben megyei Alsóárpást az Argeş megyei Argyasudvarhellyel.  Ceauşescu katonai szállítási útnak szánta. A 151 km hosszú utat 1970-ben kezdték el építeni, és 1974-ben fejezték be. Vacsora, szállás Nagyszebenben.

3. nap    Reggeli után városnézés Nagyszebenben.  Nagyszeben egykor az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központja volt. Séta a Fő téren : Tanácstorony, Brukenthal Palota, Hazugok hídja, Evangélikus Székesegyház. Hazautazás, érkezés Szegedre a késő esti órákban.

Részvételi díj    65.500 Ft/ fő    

1 ágyas felár:  19.500 Ft

 

A részvételi díj tartalmazza a 2 éj szállást  félpanzióval, az autóbusz és az idegenvezetés  költségét.

Külön fizetendő költségek: belépők,  1,8 % kötelező stornó biztosítás.  BBP biztosítás 450 Ft / fő /nap

Csatlakozási lehetőség:  Soltvadkert – Kiskunhalas -  Kiskunfélegyháza - Kecskemét

Transzfer költség: 2.000 Ft/fő

Foglalás