Húsvéti fesztivál Hollókőn

Az ófalu parasztházaival és köves utcájával szabadtéri múzeumra emlékeztet, de élő, működő falu, amelynek lakói húsvétkor magukra öltik népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások javát.

Időpontok

2018-04-01 - 2018-04-01

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Szállás

Program

Elutazás reggel 6,00 órakor Szegedről.

Hollókő olyan élő közösség, ami egy hagyományos falu helyben történő megőrzésének kivételes és különleges példája.

A tudatosan megőrzött Hollókő Ófalu, ahol ma is élnek a hagyományok, az észak-magyarországi Nógrád megyében, a Cserhát dombjai között megbúvó palóc település. A falu a 20. század elejét idéző ötvenöt lakóépületből és a templomból álló népi építészeti együttes. A történelmi településszerkezet, a hagyományos palóc építészeti formavilág és anyaghasználat harmonikus egységet alkot a táji-természeti környezettel. A 145 hektárnyi világörökségi terület magába foglalja a falu fölé magasodó középkori várromot, az Ófaluval hajdan szoros gazdasági egységet képező, a faluközösség hagyományos tájhasználata által formált, nadrágszíjparcellákkal, hagyásfás legelőkkel tarkított határt, valamint a Cserhátra jellemző értékes élővilágnak otthont adó, a közeli dombokat borító erdőket és réteket.

Hollókő a térséget jellemző, egyutcás falutípust képviseli, ahol a házak keskeny szalagtelkeken helyezkednek el. A faluban ma is őrzik a palóc hagyományt.

Az itt élők őrzik és nagy ünnepeken, főképpen húsvétkor, felöltik hímzett népviseletüket.

A rendezvény ideje alatt mind a Várban, mind pedig az Ófaluban különböző gasztronómiai és hagyományőrző programok várják a vendégeinket.

Délután hazautazás

Részvételi díj 9.600 Ft / fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz költséget és az idegenvezetést.

Külön fizetendő a fesztivál belépőjegy : Felnőtt: 3.000.- Ft

Diák (10-18 éves korig), nyugdíjas: 2.000.- Ft

10 év alatt ingyenes

A jegy megvásárlásával a programokon túl ingyenesen látogatható  az Ófalu összes múzeuma, a Vár, továbbá ingyenes gyermekfoglalkozásokkal és játszótérrel várják a kisebbeket.

Csatlakozási lehetőség: Kiskunhalas – Soltvadkert - Kiskunfélegyháza - Kecskemét

Foglalás