Erdély - Kőrösfeketetói vásár - Erdély legnagyobb vására

A kétszáz éve rendszeressé vált, hatalmas zsibvásárból mára turisztikai attrakció lett.

Időpontok

2020-10-10 - 2020-10-10

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Szállás

Program

Elutazás reggel 4.00 órakor Szegedről. Rövid pihenő a Királyhágónál.

Feketetó (Negreni) a Királyhágón átvezető főútvonal mentén, Erdély történelmi határán fekszik, a Sebes-Kőrös partján. Oklevelek szerint az országos heti vásári szabadalmat 1815-ben kapta a település. A hagyomány úgy tartja, hogy a háromnapos vásár a szombattal kezdődött. Ekkor volt az állatvásár, ahová a környékről napokig hajtották az állatokat. Vasárnap volt a mesterségek vására, ahol a teknővájók, csizmadiák, szabók, szűcsök, fazekasok, faragók, szitások, kötélverők és egyéb kézművesek kínálták a paraszti háztartás kellékeit. A vásár harmadik napján élelmiszert árultak. A hagyományos móc településszerkezet miatt a hegyekben szétszórtan élő népesség e vásárokon nem csak a kereskedelmi, hanem társadalmi szükségleteit is megszervezte. Hajdanán itt mutatták be egymásnak a házasságra érett fiatalokat, kiknek jövőjét a szülők egyezkedése határozta meg.

A rendszerváltás előtt Feketetón javarészt erdélyiek, regátiak vettek részt a vásáron, de jöttek Besszarábiából és Bánságból is árusok. Ekkor még csupán a hétköznapi kellékek vására volt itt. A hetvenes, nyolcvanas években komoly valutának számított a negyed- és félkilós kávé, szappan, márkásabb cigaretta. Egy mívesebb kabátot fél kiló Rio kávéért meg lehetett kapni.

A régiség hajdanán ócskaságnak számított, nem ritkaságnak, így az alkunál hivatkozni lehetett az áru korára, mint értékgyengítő tulajdonságra. Ószer-jellege 1989 után kapott hangsúlyt, amikortól egyre több turista, pénzesebb külföldi látogatott ide.

A gábor-cigányokat viszont képtelen kikezdeni az idő. Mióta vásár a vásár, jelen vannak és ma is meghatározó képe a sok kalapos, bajuszos férfi és a színes szoknyás asszonynép.

A Feketetói vásár több, mint egy piac. A piac két kilométer hosszan húzódik a Sebes-Kőrös két partján. A természeti környezet lenyűgöző. Akármilyen nagy is az összevisszaság, az árusok és a portékák között az embernek az az érzése, mintha túrázna. Csak az ösvényeket nem bokrok, virágok szegélyezik, hanem a világ összes kacatja.

Hazautazás. Érkezés a késő esti órákban.

Részvételi díj 10.500 Ft / fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz és a csoportkísérő költségét.

Külön fizetendő: 1,8% kötelező stornóbiztosítás. BBP biztosítás 450 Ft/fő/nap

Csatlakozási lehetőség: Hódmezővásárhely – Orosháza - Békéscsaba - Soltvadkert* - Kiskunhalas* - Kiskunfélegyháza* - Kecskemét*

*Transzfer költség: 2.000 Ft/fő

Foglalás