Kirándulás Délvidéken a Duna mentén Belgrád - Nándorfehérvár - Zimony

Időpontok

2019-04-13 - 2019-04-13
2019-08-25 - 2019-08-25

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Szállás

Program

Elutazás reggel 5.00 órakor Belgrádba. Első látnivalónk a Virágok Háza Jugoszlávia vezérének és alapítójának mauzóleuma. Josip Broz Tito emlékművét a belgrádi Jugoszláv Történeti Múzeumban tekinthetjük meg. 1980-ban, halála után sírját virághegyek borították – innen a ház neve. 

A belgrádi égboltot uraló Szent Sava katedrális a szerb ortodox egyház megalapítójának tiszteletére épült. Oda építették, ahol vélhetően a Szentet is elégették. A katedrális építésének terve 1905-ben kezdődött, de az épület belseje még mindig nincs kész. A katedrális méretei lenyűgözőek (a központi kupola 4000 tonnás!)

A középkori Belgrád-Nándorfehérvár vára évszázadokon át döntő szerepet játszott Nyugat határán. Falai között élethalál közdelem folyt, ennek nyomán omlatag tornyok vagy kikezdhetetlen tömör bástyák maradtak meg. A mai vár lényegében a XVIII. századi átépítéskor nyert képet mutatja, amelybe a középkori bástyákat, kapukat és a falak egy részét is belefoglalták. Maga a vár több védelmi övezetből kialakított, bonyolult erődrendszer, amely a Kalemegdán-park és Száva közötti dombtetőt, dombaljat foglalja el és Felső- és Alsó várra tagolódik.

Séta a belvárosban, szabadprogram.

A déli harangszó azóta is Európa szerte minden délben, minden templomban a nándorfehérvári győzelmet és a magyar hősöket hirdeti.

A Duna és a Száva összefolyásánál, a Hunyadiak lerombolt várának udvarán építették fel Zimony ezeréves emlékét. A vártoronyhoz hasonlító, 37 méter magasságú zimonyi emlék a legpompázatosabb valamennyi közül. A város legmagasabb pontján álló Hunyadi-vár falmaradványai között egy torony épült azon a helyen, ahol állítólag a jeles hadvezér kolerafertőzés következtében elhunyt. A köztudatban Hunyadi-toronyként, mint a törökverő hadvezér halálának helyét jelölő emlékmű vált ismertté

Hazautazás. Érkezés a késő esti órákban.

Részvételi díj   10.000 Ft / fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszköltséget és az idegenvezetést.

Külön fizetendő: a belépők ( kb. 1000 dinár ) és a BBP biztosítás: 450 Ft /fő

Foglalás