Siklós - Máriagyűd - Hajókázás a Dráván

Van egy Vár a Tenkes alján, amit látni kell! 

Történelmi élmények a siklósi várfalak között

Máragyűd a Mária tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye

Hajókázás a Dráván

Időpontok

2020-07-25 - 2020-07-25

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Szállás

Program

Elutazás reggel  6,00 órakor Szegedről a Tesco parkolóból  Siklósra.

„És akkor jött a Tenkes kapitánya…” Szinte nincs olyan magyar, ki nem ismerné talán a legnépszerűbb tévésorozatot, melynek nagy részét a siklósi várban forgatták. A vár különlegessége, hogy ez az egyik legépebb, legegységesebb történelmi emlékünk. Az alapjai a középkorig nyúlnak vissza, de a magyar építéstörténet szinte minden korszaka hozzátett valamit. Helyi vezető kalauzolásával sok érdekességet  láthatunk.A múzeumban többek között reneszánsz 17-18. századi bútor-, középkori fegyver-, és várostörténeti kiállítást és egy érdekes Panoptikumot is lehet látni. A várbörtönben például kiderül, hogy miért hordott maszkot a hóhér, hányan zsúfolódtak össze a "szegények cellájában" és milyen megkülönböztetett "ellátást" kaptak az urak, ha börtönbe jutottak. Megtudhatjuk, milyen kínvallatást vagy kínzást alkalmaztak régen.

Baranya legjelentősebb zarándokhelye a Tenkes aljában fekvő Máriagyűd kegytemploma

A csodaszépen felújított, kéttornyú, barokk stílusú templom és környezete a Villányi-hegység és a híres borvidék kihagyhatatlan látnivalója. Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye. A már a rómaiak idején lakott településen 1333-ban plébániatemplom áll. A kegytemplomtól keletre található a Szentkút. Ennek vizét a „gyűdi korsókban” vitték haza az idelátogató zarándokok. Máriagyűdön minden Mária napkor és jelesebb katolikus ünnep alkalmával búcsút tartanak,

Nem kell feltétlenül vallásosnak lenni ahhoz, hogy megnézzünk egy ilyen magasztos helyet, benézzünk egy ilyen régi mégis  új templomba.

Délután  egy másfél órás sétahajózásra megyünk, hogy megcsodálhassák a Dráva folyó természeti értékeit, madár és állatvilágát.

A késő délutáni órákban hazautazás. érkezés Szegedre a késő esti órákban

A belépők külön fizetendők, mely tartalmazza a helyi vezetés díját is.

Felnőtt – 4.700.-/fő    Nyugdíjas, diák  3.300.-/fő   70 év felett: 2.700.-/fő       
Csatlakozási lehetőség:  Soltvadkert – Kiskunhalas -  Kiskunfélegyháza - Kecskemét
Transzfer költség: 2.000 Ft/fő

Foglalás