Doberdó - Isonzó völgye emlékhelyei

A magyarság számára különös jelentéssel bír. A több mint száz éve zajlott véres csaták emlékét idézi. Ezen a vidéken küzdöttek dédapáink az olaszok ellen az Osztrák-Magyar Monarchia közös hadseregében.

Időpontok

2020-08-30 - 2020-09-03

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Félpanzió

Szállás

Hotel*** - 2-3 ágyas zuhanyzós szobákban

Program

1. nap   Elutazás Szegedről reggel 4,00 órakor. Érkezés Szlovénia egyik legszebb természeti látványosságához a   Vintgar szurdokhoz, 1600 m hosszú és helyenként 150 méter magas sziklafalak között kanyarog a Radovna patak. Szállás a Bled-i tó  környékén.

2. nap    Reggeli után kirándulás kabinos felvonóval a  Vogel hegyre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóvidékre és a Júlia  Alpokra.  Bled városában látogatás a tó felett épült csaknem 100 m-es függőleges sziklafal tetején található középkori várba, majd séta a festői tóparton. Szállás a Bled-i tó  környékén.

3.nap     Reggeli után utazás a Predil hágón keresztül a Kluze erődhöz, mely a Koritnica folyó legszűkebb részét védte már a 15. század óta. Az erőd meglátogatása után tovább utazunk Kobaridba, ahol megtekintjük a Nagy Háború legjelentősebb múzeumát. Ebéd elfogyasztására, kávézásra nyílik lehetőség a kisváros olaszos hangulatú pizzériáiban és kávézóiban. Innen a javorcai templomhoz vezet az utunk, de közben megállunk a Tolmin-locei katonatemetőben. A javorcai Szentlélek templomot 1916-ban építették az osztrák-magyar Monarchia katonái szecessziós stílusban kőből és fából. A falakon a Monarchia és tagállamai címerei láthatók.  Innen Solkanba vezet az utunk, ahol a Soca felett átívelő hídról megkoszorúzhatjuk a folyót.  Megtekintjük a Solkan folyón található vízierőművet. Vacsora, szállás Nova Gorica környékén.

4.nap      Reggeli után felkeressük a  doberdói harctér helyszíneit. A Visintiniben található magyar kápolna felkeresésével kezdjük napi programunkat, majd Szent Mihály hegyére (Monte San Michele) jutunk, ahol meglátogatjuk a nagyváradi 4. honvéd ezred emlékgúláját a Templomdombon. Következő állomásunk San Martinod el Carso magaslata, ahol úgy tekinthetünk le a tájra, mint egykoron az itt harcoló katonák. Elsétálunk a közös magyar – olasz emlékműhöz, közben megállunk Lukachich Géza altábornagy kavernája és a Schönburg alagút bejárata előtt. Redipuglia a következő állomás, ahol rövid ebédszünetet tartunk, majd megtekintjük az olasz katonák emlékművét, mely egyben osszárium is. Lehetőség nyílik a katonai múzeum megtekintésére és a Szent Éliás dombon található emlékpark, melyen  a Kálvária állomásait fegyverekkel jelzik. Innen pár perces utazással érjük el a foglianoi osztrák-magyar hősi temetőt, ahol 2550 névvel megjelölt sír között sétálhatunk, ott ahol 2014. szeptember 13-án Ferenc pápa egyedül imádkozott az elesett hősök emlékére. Napi programunk utolsó állomása a cerjei  emlékmű – kilátó, ahol 360 fokos körpanoráma segítségével áttekinthetjük az elmúlt két nap helyszíneit. Vacsora, szállás Nova Gorica környékén.

5.nap      Reggeli után elutazás Ljubljanába. Az apró főváros központját a Ljubljanica-folyó szeli át. Óvárosa történelemmel átitatott, stílusos épületekkel van teli. Ljubljana arculatának kialakítása a város leghíresebb szülöttjének, Joze Plecniknek köszönhető. A lassú folyó átkanyarog a városon, bájos hídjai tovább fokozzák a romantikát. A folyóparton éttermek és kávézók végtelen sorát találjuk, ez Ljubljana éjjel-nappal lüktető szíve. Itt áll a katedrális és a vár, ahonnan elképesztő panoráma nyílik a városra. Hazautazás. Érkezés Szegedre a késő esti órákban

Részvételi díj:        115.500 Ft / fő

1 ágyas felár            25.800 Ft

A részvételi díj tartalmazza a 4 éjszakai szállást félpanzióval,  az autóbusz és az idegenvezető költségét.

Külön fizetendő költségek:  belépők: kb. 70 euro, helyi adók: 5 euro/fő 1,8 % kötelező stornó biztosítás,  BBP biztosítás  450 Ft /fő /nap

 

Csatlakozási lehetőség:  Soltvadkert* – Kiskunhalas*-  Kiskunfélegyháza - Kecskemét – Budapest – Székesfehérvár

* Transzfer költség: 2.000 Ft/fő

Foglalás