Esztergom - Párkány

Esztergom - a Dunakanyar történelmi és kulturális kincsestára

Párkány - Ebéd Közép-Európa egyik leghíresebb Zabáldájában

Időpontok

2020-04-04 - 2020-04-04
2020-05-16 - 2020-05-16
2020-09-12 - 2020-09-12

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Szállás

Program

Elutazás reggel  7,00 órakor Szegedről Esztergomba, Szent István szülő és koronázási városába. Esztergom a magyar katolikus egyház központja, az Esztergomi főegyházmegye székhelye. 

A több mint 50 méter magas Esztergomi vár a Duna jobb partján emelkedő magaslaton áll,  Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. 

Az Esztergomi Bazilika 1822 – 1869 között épült klasszicista stílusban. Ez Magyarország legnagyobb temploma, a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza. Építését Rudnay Sándor prímás kezdte meg 1822-ben. A várhegyen magasodó bazilika hossza 118 méter, szélessége 49 méter, magassága az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter, mellyel Magyarország legmagasabb épülete. Középen elhelyezkedő félgömb alakú kupoláját 24 oszlop tartja, köztük 12 ablak található. A kupola erkélyére a bejárattól közel 400 lépcső vezet fel.

A Mária Valéria híd  509 méter hosszú és Párkányt  köti össze Esztergommal. A hidat 1895-ben építették, de a visszavonuló német csapatok 1944. december 6-án a levegőbe repítették azt. A szocializmus éveiben a két szomszédos ország a híd újjáépítéséről nem tudott megegyezésre jutni. A két város között komp közlekedett. A híd felújítása csak a 90-es éveiben kezdődött el.  A híd újjáépítése 2001-ben fejeződött be és október 11-én adták át a forgalomnak.

Párkányban meginvitáljuk Utasainkat egy késői ebédre egy Középkori Parasztétterembe, mely Közép-Európa egyik leghíresebb zabáldája lett. Az étterem egész személyzete, a kocsmárosné, a szakácsné, a kiskukta s a falubeli martalócok azon fáradoznak, hogy a vendéglátás terén nem mindennapi élményt nyújtsanak. A kizárólag ebben az étteremben kifejlesztett ízek mellett évekig azon is fáradoztak, hogy a felszolgálás stílusa és megjelenése mély nyomot hagyjon mindenkiben. Céljuk, hogy  megismertessék a vendégekkel a különleges ételeiket és egy kis időutazásra kalauzoljanak.

„ Ha ne adja Isten, lógóscsöcsű Kocsmárosnénk pofázása sértené a fületeket érdemes pofátokat befogni, különben a hóhérunk a tömlöcbe vet titeket! Reméljük, hogy hamarosan Te is leülsz a valagadra nálunk és betegre zabálod a zsíros gyomrodat! „

Ebéd ára: 13-15 euro / fő   

A zabálnivalót előre megadott Zabalapról lehet kiválasztani.

Késő délután hazaindulás. Érkezés az esti órákban.

Részvételi díj                    9.900 Ft / fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszköltséget és az idegenvezetést.

Külön fizetendő költségek: 1,8% kötelező stornóbiztosítás  

Csatlakozási lehetőség:  Soltvadkert* – Kiskunhalas*-  Kiskunfélegyháza - Kecskemét – Budapest         * Transzfer költség : 2.000 Ft/fő

  

Foglalás