Hétvégi túrázás a Bánságban a Néra völgyében

Időpontok

2019-06-01 - 2019-06-01
2019-08-24 - 2019-08-24

Utazás

Légkondicionált autóbusszal

Ellátás

Szállás

Program

Elutazás reggel 4.00 órakor Szegedről.

A Néra völgye, szépségénél fogva az Aninai-hegység eleven csodája.

Ezen a kis területen rendkívül változatos formájú természeti szépséget találunk, a karsztvidékre jellemző minden jellegzetes formával: barlangok, mésztufa lépcsők és vízesések, kiugró mészkőszirtek.

A Néra partján az út sziklafalak oldalába vájt ösvényeken és kis alagutakon keresztül vezet, amelyeket valószínűleg, még az ókori rómaiak vájtak a sziklába, feltehetően hadászati céllal. A táj egyedisége, változatossága, rendkívüli flóragazdagsága miatt fantasztikus élményekkel teli kiránduló célpont. Nehezen megközelíthető ezért az ember által szinte érintetlen környezete miatt pedig szinte egyedülálló a Néra-folyó, vagy patak völgye. Vadregényes hely a Néra szurdok. A folyó vize átlagosan egy-másfél méter mély a meder közepénél, néhol talán mélyebb, máshol kicsit sekélyebb, és feketés árnyalatú. Talán innen van az elnevezés is: latinul a nera = fekete. A folyó 100-150 m magas sziklafalak tövében kanyarog.

A második tájegység merőben elüt az előbbiekben leírtaktól. Ez a Nérától északra fekvő, alig 100 hektárnyi terület a Beu pataknak életet adó "Ochiul Beului" krátertó, a Beusnica patak mésztufa lépcsői és vízesései.

A pisztrángneveldétől a Bej völgyén felfelé indulunk .  Elérjük a Bej szemét, vagyis egy hangulatos kis erdei tavacskát, melyen pallókon kell átkelni, majd feljutunk a Bej vízeséshez

Hazautazás, érkezés Szegedre a késő esti órákban.

Túratáv: kb.20 km, szintkülönbség: kb. 300 méter

Részvételi díj 10.000 Ft / fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz és a csoportkísérő költségét.

Külön fizetendő a belépők – kb. 5 lei

BBP biztosítás: 450 Ft/fő

Foglalás